Baba Ganoush

Autor: Chlaďovci | 1.3.2013 o 8:35 | Karma článku: 12,33 | Prečítané:  10507x

Z každej krajiny si v spomienkach odnášame okrem iných vecí aj chute. Na Jamajke sme si nových chutí obľúbili veľa. Jerk chicken, oxtail, patties, Appletone, káva Blue Mountains, čerstvé a najmä úplne zrelé tropické ovocie a zelenina. Boli však aj také jedlá, ktoré by sme sami od seba v Karibiku nehľadali. Vďačíme za to výbornej libanonskej reštaurácii a priateľom, ktorí nás do nej zaviedli. Fattoush, hommos, tabouleh, falafel, baba ganoush,... To všetko pripravené libanoncami pre (najmä) libanonskú komunitu. Jamajka a večere v reštaurácii Chez Maria sú už dávno za nami, chuť na baba ganoush zostáva. Tak prečo si ho nepripraviť doma? Je to veľmi jednoduché.

Na dochutenie - tahini, soľ, rímska rasca, cesnak, citrónová šťava.Na dochutenie - tahini, soľ, rímska rasca, cesnak, citrónová šťava.

Potrebujeme:

1 baklažán
3 strúčky cesnaku
1/4 čaj. lyž. mletej rímskej rasce
1/4 čaj. lyž. soli
4 pol. lyž. tahini (sezamovej pasty)
4 pol. lyž. čerstvej šťavy z citróna
extra panenský olivový olej
nasekaná petržlenová vňať

 

Rúru vopred vyhrejeme na 200 C. Baklažán na viacerých miestach prepichneme vidličkou a pečieme zhruba 40 minút. Počas pečenia ho niekoľkokrát otočíme.

 

01.jpg

 

Po upečení necháme baklažán trošku vychladnúť, potom stiahneme kožu, vnútro nakrájame na kúsky a vložíme do vyššej nádoby. Pridáme tahini, citrónovú šťavu, cesnak, rímsku rascu a soľ.

 

03.jpg

 

Mierne rozmixujeme. V pôvodnom recepte baklažán len popučia vidličkou a potom ho dochutia.

Ak treba, ešte pridáme čokoľvek z vyššie uvedených ingrediencií, dobre premiešame a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Baba ganoush dáme do misky, lyžicou uhladíme, v strede vyformujeme miernu priehlbinu, polejeme olivovým olejom a posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebovými plackami (pita, roti, naan,...).

 

06.jpg

Výborné predjedlo alebo ľahká večera.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Anton Zajac: Jediná šanca pre Slovensko je nová slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale v oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu Anton Zajac.

PRIMÁR

Lekári sa môžu mýliť. Päť príbehov o zlej diagnóze

Nikto netúži byť medicínskou záhadou. Ale je jednoduché sa ňou stať.

EKONOMIKA

Nové pravidlá zásadne ovplyvnia ľudí. Dlžníkov aj exekútorov

Sociálna poisťovňa môže siahnuť na účet aj bez exekútora.


Už ste čítali?