Key Lime Pie

Autor: Chlaďovci | 7.3.2013 o 8:42 | Karma článku: 11,66 | Prečítané:  23419x

Po prvý raz sme Key Lime Pie ochutnali náhodou. Po obede v malej reštaurácii v Negrile na Jamajke sme poprosili čašníčku, aby nám doniesla ich najlepší dezert. Na našom stole sa tak ocitol nenápadný koláč voňajúci limetkami. Konzistencia niekde medzi zmrzlinou, pudingom a tvarohom, svieža sladko-kyslá chuť trópov. Bola to láska od prvého sústa.

Key Limes sú menšie a aromatickejšie ako perzské limetky. V chuti sa tiež jemne líšia.Key Limes sú menšie a aromatickejšie ako perzské limetky. V chuti sa tiež jemne líšia.

Key Lime Pie nepochádza z Jamajky, ale z Mexického zálivu. Presnejšie z Key West na Floride, kde ho pripravujú už viac ako 100 rokov. Nevymyslel ho žiaden šéfkuchár ani cukrár. Pochádza od obyčajných rybárov, ktorí si ho pripravovali počas dlhých plavieb na mori. Pôvodný recept bol bez tepelnej úpravy, len zo surovín, ktoré loď ponúkla: keksy, kondenzované mlieko, vajíčka a limetky key lime, ktoré hojne rastú v oblasti Florida Keys. Ak ich v našich zemepisných šírkach nezoženieme, použijeme perzské limetky.

 

Potrebujeme:

Na korpus
130 g suchých keksov
120 g roztopeného masla
4 pol. lyžice cukru

Na náplň
4 žĺtky
600 ml sladeného kondenzovaného mlieka (ak nechcete kupované, môžete vyskúšať domáce - návod na prípravu nájdete pod článkom)
150 ml čerstvej limetkovej šťavy (zhruba 15 key lime limetiek, alebo 5-6 väčších perzských limetiek)
2 pol. lyžice nastrúhanej limetkovej kôry (len z vrchnej zelenej vrstvy)

Na potretie hotového koláča domácu šľahačku

Na ozdobenie pred podávaním 1 limetku

 

Na prípravu potrebujeme formu na pečenie, ktorú dobre vymastíme maslom. Mala by to byť oblá forma na pie. Ak ju nemáme, prípadne ju neradi používame (môj prípad), dobre poslúži aj obyčajná tortová.

Keksy pomelieme alebo rozdrvíme a zmiešame s cukrom. Pridáme maslo a dobre premiesime. Hmota by mala zostať trochu sypká. Vysypeme ju do formy a rukou utlačíme na rovnomernú hrúbku. Pečieme 8 minút v rúre vopred vyhriatej na 180 C. Necháme vychladnúť.

04.jpg

 

Vyšľaháme žĺtky, pridáme do nich kondenzované mlieko a dobre premiešame.

05.jpg

 

Nasledujúci krok musíme urobiť rýchlo, lebo vďaka reakcii medzi limetkovou šťavou a mliekom so žĺtkami začne zmes rýchlo hustnúť.

06.jpg

 

Za stáleho rýchleho a dôkladného miešania postupne prilievame limetkovú šťavu. Nakoniec pridáme nastrúhanú kôru, zmes ešte premiešame a hneď vylejeme na upečený korpus. Mala by mať konzistenciu redšieho pudingu. Jemne rozotrieme.

07.jpg

 

Ak by sme boli rybári z Key West a žili v minulom storočí, tak už by sme len hodinu - dve počkali a koláč by bol hotový. My sa však bojíme salmonelózy a preto formu s koláčom vložíme na 10 minút do rúry rozohriatej na 180 C. Dávame pozor, aby sme ho nepiekli dlhšie, inak bude mať gumovitú konzistenciu. Po vychladnutí ho ešte na pár hodín vložíme do chladničky. Pred podávaním potrieme šľahačkou a ozdobíme limetkami.

08.jpg

 

 

18.jpg

 

Key Lime Pie má v našej rodine aj letnú nepečenú verziu. Príprava je podobná. Rozdiel je v plnke, ktorú robím bez žĺtkov - len z kondenzovaného mlieka a limetiek. Korpus ani celý koláč nepečiem, len ho dám zmraziť. Je to výborný dezert na horúce letné dni.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Anton Zajac: Jediná šanca pre Slovensko je nová slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale v oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu Anton Zajac.

PRIMÁR

Lekári sa môžu mýliť. Päť príbehov o zlej diagnóze

Nikto netúži byť medicínskou záhadou. Ale je jednoduché sa ňou stať.

EKONOMIKA

Nové pravidlá zásadne ovplyvnia ľudí. Dlžníkov aj exekútorov

Sociálna poisťovňa môže siahnuť na účet aj bez exekútora.


Už ste čítali?