reklama

Curry goat

Už ste jedli kozľacinu? My sme ju prvýkrát ochutnali v mestečku Luperon pri cestovaní po Dominikánskej republike, a to až po urputnom prehováraní jedným švédom. Nič lepšie vraj v celom meste nezoženieme. A mal pravdu. Bolo to veľmi jemne dochutené pečené mäso, jedno z najlepších, aké sme kedy jedli. A to tá "reštaurácia" ani nemala murovanú kuchyňu. Ku kozľacine sme sa opäť vrátili až po niekoľkých rokoch. Bolo to na Jamajke, kde sa pripravuje dusená s kari korením a je veľmi obľúbená. Jamajskí športovci si do Londýna na OH 2012 nechali dopraviť vlastného kuchára aj s ingredienciami potrebnými na prípravu jamajských jedál, medzi ktorými nemohlo chýbať ani Curry goat, obľúbené jedlo Usaina Bolta.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)
Zázvor, cibuľa, čerstvý tymian, olej, cesnak, nové korenie, zemiaky, kari, pálivé papričky (Scotch Bonnet) a jarné cibuľky.
Zázvor, cibuľa, čerstvý tymian, olej, cesnak, nové korenie, zemiaky, kari, pálivé papričky (Scotch Bonnet) a jarné cibuľky. 

Jamajka je malý ostrov, cez ktorý sa postupne prevalili rôzne prisťahovalecké vlny. Každá rasa a národnosť tam po sebe niečo zanechala. Vznikla z toho pestrá zmes jazykov, zvykov, piesní, farieb a chutí. Niečo zostalo po pôvodných tainoch, niečo po španieloch, niečo po angličanoch, veľa si so sebou zo svojich kmeňov priviezli čierni otroci. Z posledných prisťahovaleckých vĺn mali, najmä na kuchyňu, veľký vplyv arabi, číňania a indovia. Doviezli nielen pálivé papričky a rôzne druhy placiek, ale aj pre tento recept najdôležitejšie - kari korenie. Dnešné jamajské kari (recept nájdete pod článkom) chutí trochu inak ako to pôvodné indické. Môžeme ho ním však nahradiť, ak k nemu primiešame nové korenie. Veľa nového korenia. Chuť bude potom veľmi podobná jamajskému kari.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na prípravu potrebujeme:

750 g vykosteného kozľacieho stehna (príp. pliecka) nakrájaného na väčšie kocky (jamajčania používajú pre nás dosť netradičný spôsob porcovania - mäso nasekané na kúsky aj s kosťami)
2-3 čaj. lyžičky soli
50 ml oleja
2 cibule nakrájané nadrobno
4 čaj. lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru
10 roztlačených strúčikov cesnaku
2 pálivé papričky (najlepšie Scotch Bonnet), nakrájané nadrobno bez jadierok
4 pol. lyžice kari korenia
4 čaj. lyžičky mletého nového korenia (ak sme použili indické kari)
1/2 čaj. lyžičky mletého čierneho korenia
3 čaj. lyžičky čerstvého tymianu
3 nakrájané mladé cibuľky (aj s vňaťou)
400 ml kokosového mlieka
2 menšie zemiaky nakrájané na väčšie kocky

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mäso osolíme, dobre premiešame a necháme odležať aspoň hodinu (ideálne cez noc).

Rozohrejeme olej, mäso na ňom zo všetkých strán opečieme. Robíme to po častiach, nie všetko naraz. Opečené mäso odložíme bokom.

Obrázok blogu




V tom istom hrnci opečieme cibuľu. Pridáme zázvor a cesnak, ešte minútu opekáme. Pridáme nakrájané papričky, mäso (aj so šťavou, ak nejakú pustilo), kari, nové korenie, čierne korenie, tymian, mladé cibuľky a kokosové mlieko. Dobre premiešame a prikryté dusíme, kým mäso nezmäkne (2-3 hodiny).

Obrázok blogu

Pridáme zemiaky a ďalej dusíme, až kým nezmäknú (20-30 min.). Ak treba, ešte dosolíme.

Obrázok blogu

Ku Curry goat môžeme podávať dusenú bielu ryžu. Nič tým nepokazíme. Ak by sme však chceli pravú karibskú chuť, ako prílohu zvolíme ryžu s fazuľou a kokosovým mliekom (jamajské Rice and peas). Na prípravu potrebujeme:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

1/2 pohára sušenej červenej (ľadvinovej) fazule
2 pol. lyžice oleja
1 cibuľa nakrájaná nadrobno
2 roztlačené strúčiky cesnaku
1 pohár ryže
1 pohár kokosového mlieka
1,5 pohára vody
1 čaj. lyžička soli
1 čaj. lyžička čerstvého tymianu
1/4 čaj. lyžičky mletého čierneho korenia
1 celá pálivá paprička (najlepšie Scotch Bonnet)

Z tejto dávky budeme mať zhruba 1,2 litra ryže.

Obrázok blogu

Fazuľu zalejeme trojnásobným množstvom vody a necháme namočenú cez noc. Na druhý deň ju uvaríme (zhruba 30 min.) do mäkka.

Na oleji opečieme cibuľu, pridáme cesnak a zamiešame. Nasypeme ryžu, dobre premiešame a chvíľu opekáme. Pridáme kokosové mlieko, vodu, soľ, korenie, tymian a uvarenú fazuľu (bez vody v ktorej sa varila). Všetko poriadne zamiešame, navrch položíme celú nerozrezanú papričku, privedieme do varu, zakryjeme a dusíme 20 minút. Potom odložíme z variča a necháme ešte 10-20 min. zakryté.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ak máme možnosť, môžeme si pripraviť aj prílohu z plantains (odroda banánov určená na varenie). Kým sú zelené, chutia podobne ako zemiaky. Čím je šupka žltšia a pribúdajú na nej hnedé fľaky, tým je vnútro sladšie. Plantains majú viac škrobu ako žlté (dezertné) banány a pred konzumáciou sa tepelne upravujú. My si ich pripravíme na spôsob tostones.

Vyberieme si plantain, ktorý už začína trošku žltnúť. Obidva konce odrežeme (2-3 cm). Šupku po dĺžke narežeme, stiahneme a vnútro nakrájame na pribl. 1,5 cm hrubé kolieska. Ak sa nám nedarí šupku stiahnuť, celý plantain nakrájame na kolieska, ktoré očistíme každé zvlášť. V panvici rozohrejeme olej, do ktorého kolieska poukladáme. Z obidvoch strán ich opečieme do svetložlta. Preložíme na podložku, opatrne roztlačíme (napríklad dnom pohára) a ešte raz z obidvoch strán opražíme. Vyberieme a rozložíme ich na kovovú mriežku, aby prebytočný olej odkvapkal.

Obrázok blogu

Na Jamajke sa Curry goat, podobne ako mnohé iné jedlá, zväčša servíruje spolu s prílohami v štýle veľká kopa na jednom tanieri. Môžeme zvoliť rovnaký spôsob. Alebo si môžeme vymyslieť vlastný.

Obrázok blogu

Pozn.: Neviem, či a kde sa dá na Slovensku zohnať kozľacina. Ak by sa nedala, môžete ju nahradiť jahňacinou, chuť síce nie je rovnaká, ale veľmi podobná. My máme šťastie na neďaleké malé výborné mäsiarstvo, ktoré má pravidelne v ponuke čerstvú kozľacinu, jahňacinu a baraninu za rozumné ceny. Vďačíme za to blízkej pandžábskej komunite.

Chlaďovci

Chlaďovci

Bloger 
  • Počet článkov:  107
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu