reklama

Jamajské Patties

Patties sú taštičky s rôznymi náplňami (syrovou, zeleninovou, kuracou, či hovädzou) a na Jamajke sú veľmi obľúbené. Mimo ostrova ich nájdete všade tam, kde vznikla akákoľvek (čo i najmenšia) jamajská prisťahovalecká komunita. Za popularitu vďačia dobrej chuti, jednoduchej príprave a širokým možnostiam pri voľbe plnky. Na svoje si tak prídu nielen milovníci mäsa, ale aj vegetariáni, prípadne vegáni z rastafariánskej komunity.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)
Papričky Scotch Bonnet sú dôležitou súčasťou jamajskej kuchyne. Majú jemne sladkú chuť a sú veľmi pálivé (125000 - 325000 SHU). V čerstvej, sušenej aj kondenzovanej forme sa z Jamajky vyvážajú do celého sveta.
Papričky Scotch Bonnet sú dôležitou súčasťou jamajskej kuchyne. Majú jemne sladkú chuť a sú veľmi pálivé (125000 - 325000 SHU). V čerstvej, sušenej aj kondenzovanej forme sa z Jamajky vyvážajú do celého sveta. 

My si doma zvyčajne pripravujeme dva druhy patties - hovädzie a bezmäsité fazuľové. V oboch prípadoch sú postup aj ingrediencie rovnaké, len vo vegetariánskych mletú hovädzinu nahrádzam do mäkka uvarenou a trošku roztlačenou fazuľou (výborne poslúži červená - ľadvinová). Ak navyše v bezmäsitej verzii nahradíme maslo rastlinným olejom, dostaneme výborné jedlo vhodné aj pre vegánov.

Na prípravu cesta potrebujeme:

400 g hladkej múky
1 čaj. lyžičku kari
1/2 čaj. lyžičky mletého nového korenia
1 čaj. lyžičku kurkumy pre farbu (nemusí byť)
1/2 čaj. lyžičky soli
125 g roztopeného masla
150 ml vody

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Na prípravu náplne:

500 g mletej hovädziny (pre vegetariánov 500 g uvarenej a trochu roztlačenej fazule)
2 menšie cibule
4 strúčiky cesnaku
2 čaj. lyžičky mletej červenej papriky
1/2 čaj. lyžičky mletého čierneho korenia
4 čaj. lyžičky čerstvého tymianu
1 bez semienok nadrobno nakrájanú pálivú papričku (Scotch Bonnet)
1 čaj. lyžičku soli
150 ml vody
3 pol. lyžice strúhanky
olej

Obrázok blogu

Postup:

Do múky vmiešame kari, nové korenie, kurkumu a soľ. Potom pridáme maslo a dobre premiešame, aby vznikla jemná mrvenička. Dolejeme vodu a vymiesime. Dostaneme tuhšie, pružné, nelepivé cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu oddychovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Na oleji opečieme cibuľu, pridáme cesnak, pálivú papričku, červenú papriku, čierne korenie, tymian, soľ a dobre premiešame. Pridáme mäso (vo vegetariánskej verzii fazuľu) a cca 15 min. opekáme a premiešavame. Ak treba, trošku podlejeme. Nakoniec pridáme vodu, nasypeme strúhanku a ďalej miešajúc varíme, kým sa zmes nespojí do hustej kaše. Ak je masa príliš riedka, varíme, kým sa nadbytočná voda neodparí. Pred plnením necháme trochu vychladnúť.

Obrázok blogu

Cesto rozvaľkáme natenko (cca 3 mm) a vykrajujeme kruhy s priemerom 10 - 12 cm. Podľa hrúbky cesta by nám malo vyjsť 15 - 20 kusov. Ak pracujeme len s časťou cesta, zvyšok necháme zabalený vo fólii, kým ho nebudeme potrebovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Na jednu polovicu kruhu dáme plnku, po obvode ho potrieme vodou, preložíme na polovicu a okraje pozatláčame vidličkou, aby sa spojili.

Obrázok blogu

Šatôčky poukladáme na plech a pečieme 15-20 min. v rúre vopred vyhriatej na 200 C. Necháme trochu vychladnúť a podávame.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Alternatívou k pečeniu je vyprážanie (cca 2-3 min z každej strany), ktoré veľa jamajčanov uprednostňuje. Podľa nášho názoru je však pečenie zdravšie a rozdiel v chuti minimálny.

Chlaďovci

Chlaďovci

Bloger 
  • Počet článkov:  107
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu