Jamajské Patties

Autor: Chlaďovci | 15.5.2013 o 8:32 | Karma článku: 12,79 | Prečítané:  5790x

Patties sú taštičky s rôznymi náplňami (syrovou, zeleninovou, kuracou, či hovädzou) a na Jamajke sú veľmi obľúbené. Mimo ostrova ich nájdete všade tam, kde vznikla akákoľvek (čo i najmenšia) jamajská prisťahovalecká komunita. Za popularitu vďačia dobrej chuti, jednoduchej príprave a širokým možnostiam pri voľbe plnky. Na svoje si tak prídu nielen milovníci mäsa, ale aj vegetariáni, prípadne vegáni z rastafariánskej komunity.

Papričky Scotch Bonnet sú dôležitou súčasťou jamajskej kuchyne. Majú jemne sladkú chuť a sú veľmi pálivé (125000 - 325000 SHU). V čerstvej, sušenej aj kondenzovanej forme sa z Jamajky vyvážajú do celého sveta.Papričky Scotch Bonnet sú dôležitou súčasťou jamajskej kuchyne. Majú jemne sladkú chuť a sú veľmi pálivé (125000 - 325000 SHU). V čerstvej, sušenej aj kondenzovanej forme sa z Jamajky vyvážajú do celého sveta.

My si doma zvyčajne pripravujeme dva druhy patties - hovädzie a bezmäsité fazuľové. V oboch prípadoch sú postup aj ingrediencie rovnaké, len vo vegetariánskych mletú hovädzinu nahrádzam do mäkka uvarenou a trošku roztlačenou fazuľou (výborne poslúži červená - ľadvinová). Ak navyše v bezmäsitej verzii nahradíme maslo rastlinným olejom, dostaneme výborné jedlo vhodné aj pre vegánov.

 

Na prípravu cesta potrebujeme:

400 g hladkej múky
1 čaj. lyžičku kari
1/2 čaj. lyžičky mletého nového korenia
1 čaj. lyžičku kurkumy pre farbu (nemusí byť)
1/2 čaj. lyžičky soli
125 g roztopeného masla
150 ml vody

 

01.jpg

 

Na prípravu náplne:

500 g mletej hovädziny (pre vegetariánov 500 g uvarenej a trochu roztlačenej fazule)
2 menšie cibule
4 strúčiky cesnaku
2 čaj. lyžičky mletej červenej papriky
1/2 čaj. lyžičky mletého čierneho korenia
4 čaj. lyžičky čerstvého tymianu
1 bez semienok nadrobno nakrájanú pálivú papričku (Scotch Bonnet)
1 čaj. lyžičku soli
150 ml vody
3 pol. lyžice strúhanky
olej

 

03.jpg

 

Postup:

Do múky vmiešame kari, nové korenie, kurkumu a soľ. Potom pridáme maslo a dobre premiešame, aby vznikla jemná mrvenička. Dolejeme vodu a vymiesime. Dostaneme tuhšie, pružné, nelepivé cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu oddychovať.

 

02.jpg

 

Na oleji opečieme cibuľu, pridáme cesnak, pálivú papričku, červenú papriku, čierne korenie, tymian, soľ a dobre premiešame. Pridáme mäso (vo vegetariánskej verzii fazuľu) a cca 15 min. opekáme a premiešavame. Ak treba, trošku podlejeme. Nakoniec pridáme vodu, nasypeme strúhanku a ďalej miešajúc varíme, kým sa zmes nespojí do hustej kaše. Ak je masa príliš riedka, varíme, kým sa nadbytočná voda neodparí. Pred plnením necháme trochu vychladnúť.

 

04.jpg

 

Cesto rozvaľkáme natenko (cca 3 mm) a vykrajujeme kruhy s priemerom 10 - 12 cm. Podľa hrúbky cesta by nám malo vyjsť 15 - 20 kusov. Ak pracujeme len s časťou cesta, zvyšok necháme zabalený vo fólii, kým ho nebudeme potrebovať.

 

05.jpg

 

Na jednu polovicu kruhu dáme plnku, po obvode ho potrieme vodou, preložíme na polovicu a okraje pozatláčame vidličkou, aby sa spojili.

 

06.jpg

 

Šatôčky poukladáme na plech a pečieme 15-20 min. v rúre vopred vyhriatej na 200 C. Necháme trochu vychladnúť a podávame.

 

07.jpg

 

 

08.jpg

 

Alternatívou k pečeniu je vyprážanie (cca 2-3 min z každej strany), ktoré veľa jamajčanov uprednostňuje. Podľa nášho názoru je však pečenie zdravšie a rozdiel v chuti minimálny.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Anton Zajac: Jediná šanca pre Slovensko je nová slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale v oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu Anton Zajac.

PRIMÁR

Lekári sa môžu mýliť. Päť príbehov o zlej diagnóze

Nikto netúži byť medicínskou záhadou. Ale je jednoduché sa ňou stať.

EKONOMIKA

Nové pravidlá zásadne ovplyvnia ľudí. Dlžníkov aj exekútorov

Sociálna poisťovňa môže siahnuť na účet aj bez exekútora.


Už ste čítali?