Špargľové začiatky

Autor: Chlaďovci | 22.5.2013 o 8:38 | Karma článku: 13,62 | Prečítané:  7651x

Špargľu sme po prvý raz ochutnali približne pred desiatimi rokmi v Prahe. Bola to zelená blatistá nevábnosť bez chuti a vône. Tušili sme, že problém bol v nesprávnej príprave, ale nemali sme čas a ani náladu na vlastné experimenty. Neskôr nás cesty zaviedli do krajín, ktoré sú plné iných chutí a špargľovú sezónu nepoznajú. Táto jarná zelenina do našej kuchyne nenápadne vstúpila až počas minuloročnej kanadskej jari. Presťahovali sme sa na vidiek do domu obklopeného farmami. A skúste ignorovať niečo, čo na vás doslova vyskakuje spoza každého rohu. Výhovorky sa nám rýchlo minuli a začali sme ochutnávať. Zatiaľ úspešne.

V našom okolí je niekoľko fariem, ktoré ponúkajú tzv. pick-your-own (nazbieraj si sám). Znamená to, že prídeme, oberieme si ovocie/zeleninu, ktorá práve dozrieva a pri odchode ju zaplatíme. Cena je o čosi nižšia ako v bežných potravinách, pričom farmárovi prinesie vyšší zisk, ako keby úrodu predal do obchodnej siete.

Nákup na farme prináša niekoľko výhod, z ktorých najväčšia je zaručená čerstvosť ovocia/zeleniny a tiež možnosť obrať len také plody, ktoré sa nám najviac pozdávajú. Pri zbere nám s radosťou pomáhajú aj deti, vďaka čomu vidia a rozumejú, ako sa to-ktoré jedlo zobralo na ich tanieroch. Výlety na farmy patria v našej rodine k najobľúbenejším.

 

01.jpg

Špargľa je prvá plodina, ktorá je v ponuke pick-your-own. Mnohé farmy zároveň ponúkajú sadenice ovocných kríkov a rôzne celoročne dostupné produkty (med, javorový sirup, vlastné pečivo a sladkosti, mrazené ovocie,...).

 

02.jpg

Aj takto môže vyzerať ihrisko pre deti. V neďalekých ohradách si môžeme pozrieť a nakŕmiť ovce, kozy a zajace.

 

03.jpg

Po celej farme sa môžeme pohybovať voľne a zblízka si pozrieť polia, ovocné sady, aj úle s včelami. Všetko kvitne a dozrieva postupne, takže počas celého roka je čo oberať. Po špargli to bude rebarbora, jahody, čerešne, maliny, ríbezle, egreše, černice, čučoriedky, broskyne, slivky, jablká, hrušky, kukurica, tekvice,... A aj veľa druhov rezaných kvetov.

 

04.jpg

Aj počas víkendu sa na farme normálne pracuje, takže je potrebné dávať si pozor a zbytočne sa nepliesť zamestnancom pod nohy, prípadne traktorom pod kolesá.

 

05.jpg

K nášmu kúsku poľa nás navádzajú tabuľky. Zbierame zelenú špargľu, iné odrody na tejto farme nepestujú.

 

06.jpg

Sezóna vrcholí, takže špargle je na poli dostatok. Stonky režeme po jednej, každú 2-3 cm pod zemou.

 

07.jpg

Doma dolnú časť stonky skrátime zhruba o 2 cm, rastliny vložíme do nádoby (vázy) s trochou vody, aby nezvädli a vydržali čerstvé až do prípravy.

 

08.jpg

Keď sme špargľu pripravovali prvýkrát, zvolili sme najrýchlejší a najjednoduchší spôsob, z ktorého sa časom stal aj najobľúbenejší - najmä pre deti. Do vyššieho hrnca dáme variť jemne osolenú vodu. Vyberieme rastliny približne rovnakej hrúbky a dĺžky a odlomíme spodnú drevitú časť (zhruba 2-3 cm, povolí to presne tam, kde treba). Zelenú špargľu nešúpeme, len ju vložíme kvetom dohora do vriacej vody, prikrytú varíme presne 3 minúty, potom horúcu vodu zlejeme a môžeme podávať. Na takéto varenie nie sú potrebné žiadne nezvyčajné hrnce, nástroje, ani ponorné sieťky. Špargľu netreba zväzovať ani špeciálne ukladať. Je to veľmi jednoduché.

 

09.jpg

K uvarenej špargli si robíme rôzne omáčky. Základ zväčša tvorí 1-2 dcl domáceho bieleho smotanového jogurtu, ktorý jemne osolíme a pridáme buď 1-2 pretlačené strúčiky cesnaku, alebo 2 polievkové lyžice nastrúhaného syru s modrou plesňou, prípadne pre deti trošku medu a štipku mletej červenej papriky pre farbu.

 

10.jpg

Vďaka krátkemu vareniu je špargľa chrumkavá a šťavnatá. Je to vynikajúce predjedlo.

 

11.jpg

Ďalší náš obľúbený recept je špargľová polievka. 400 g špargle nakrájame na kúsky, vrchnú časť (kvet) odložíme bokom. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme kúsky špargle (okrem kvetu) a pár minút opekáme. Zalejeme vodou zhruba 3 cm nad úroveň špargle a 20 minút varíme. Odložíme z variča a ponorným mixérom dohladka rozmixujeme. Pridáme 1/2 čajovej lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia, 1 čajovú lyžičku soli a toľko vody, aby nám vyšlo zhruba 1,5 l polievky. Znova uvedieme do varu a pridáme vrchné časti špargle (kvety). Varíme 3 minúty. Pridáme 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, dobre premiešame a ak treba, dosolíme. Môžeme podávať.

Zo špargle sa dá pripraviť veľa chutných jedál. Receptov na rôzne šaláty, slané koláče, polievky a omáčky je veľa, stačí pohľadať. Ak vám táto krehká zelenina zachutí, budete sa z jej krátkej sezóny tešiť rovnako ako my.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Anton Zajac: Jediná šanca pre Slovensko je nová slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale v oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu Anton Zajac.

PRIMÁR

Lekári sa môžu mýliť. Päť príbehov o zlej diagnóze

Nikto netúži byť medicínskou záhadou. Ale je jednoduché sa ňou stať.

EKONOMIKA

Nové pravidlá zásadne ovplyvnia ľudí. Dlžníkov aj exekútorov

Sociálna poisťovňa môže siahnuť na účet aj bez exekútora.


Už ste čítali?