Rebarborovo-jahodový Pie

Autor: Chlaďovci | 29.5.2013 o 8:36 | (upravené 4.6.2013 o 12:24) Karma článku: 13,40 | Prečítané:  5656x

Rebarboru si obaja pamätáme z detstva. Rástla u starých rodičov v rohu záhrady a mama z nej pekávala koláč. V Marekovej rodine z nej robili aj džús (rozmixovaná surová rebarbora s cukrom). Neskôr sa táto rastlina z nášho života vytratila. Spomenuli sme si na ňu až po príchode do Kanady. V celej Severnej Amerike je totiž veľmi obľúbená. Jej hlavná sezóna trvá od polovice mája do konca júna. V tomto období je jej chuť jemnejšia a telo ju ľahko spracuje. Počas letných mesiacov v rastline začne prevažovať kyselina šťaveľová, ktorá môže spôsobiť zdravotné problémy. Po hlavnej sezóne by sme ju teda mali konzumovať len zriedka a v malom množstve. Aj na Slovensku máme pranostiku, podľa ktorej rebarbora už po Jánovi dobre nechutí.

Rebarboru pri zbere neodrežeme, stonku len chytíme a potiahneme. Približne 3/4 listu ostránime, zvyšok necháme. Vďaka tomu zostane dlhšie čerstvá. Pred prípravou spodok stonky aj zvyšok listu odrežeme (listy a koreň sú jedovaté časti rastliny).Rebarboru pri zbere neodrežeme, stonku len chytíme a potiahneme. Približne 3/4 listu ostránime, zvyšok necháme. Vďaka tomu zostane dlhšie čerstvá. Pred prípravou spodok stonky aj zvyšok listu odrežeme (listy a koreň sú jedovaté časti rastliny).

V Kanade a Spojených štátoch sa rebarbore ľudovo hovorí Pie Plant (koláčová rastlina), keďže sa z nej pripravujú najmä rôzne druhy koláčov - z čistej, alebo v kombinácii s rozličnými druhmi ovocia. Rebarborovo - jahodový pie určite patrí medzi najobľúbenejšie z nich. Koláče tohto typu sa najľahšie pripravujú v nízkej oblej forme, ktorú však na Slovensku ľudia bežne nepoužívajú. Preto som tentoraz piekla v obyčajnej tortovej.

Recept je v šálkovej verzii, kde 1 šálka je 240 ml, 1 polievková lyžica je 15 ml a 1 čajová lyžička je 5 ml.

 

Potrebujeme:

Cesto:
2 šálky hladkej múky
5 pol. lyžíc práškového cukru
1/4 čaj. lyžičky soli
3/4 šálky roztopeného masla
3 pol. lyžice citrónovej šťavy
5 pol. lyžíc vody
1 rozmiešaný bielok na potieranie
1 rozmiešaný žĺtok na potieranie

Náplň:
4 šálky nešúpanej nakrájanej rebarbory
2 šálky jahôd rozkrojených napoly
2 šálky kryšt. cukru
1/2 šálky tapioky (dá sa nahradiť kukuričným alebo zemiakovým škrobom)
1 čaj. lyžičku mletej škorice
štipku mletého muškátového orecha
5 čo najtenších plátkov masla

 

Príprava:

Dobre premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme maslo a vypracujeme jemnú mrveničku. Pridáme vodu zmiešanú s citrónovou šťavou a vymiesime pružné cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme hodinu oddychovať v chladničke.

02a.jpg

 

Odoberieme približne 40% cesta a vyvaľkáme z neho kruh, ktorý bude tvoriť vrchnú stranu koláča. Mal by byť trochu väčší ako dno formy na pečenie. Nožom alebo vykrajovátkom na ňom urobíme otvory, cez ktoré bude pri pečení unikať para. Nerobíme ich príliš nahusto, aby sa nám cesto nepotrhalo, keď ho budeme prenášať. Ak nechceme vykrajovať, môžeme kruh narezať na pásy a neskôr z neho na koláči vytvoriť mriežku. Zatiaľ odložíme stranou.

04.jpg

 

Zvyšky po vykrajovaní pridáme k väčšej časti cesta, z ktorej vyvaľkáme kruh s priemerom o 15 - 20 cm väčším ako dno formy na pečenie. Cesto vložíme do vymastenej formy a od stredu dna smerom k okrajom ho postupne vyrovnáme, aby pod ním nezostali vzduchové bubliny. Okraje cesta zahneme a vytvarujeme okolo bočnej steny formy. Môžeme si pomôcť prehnutím časti cesta cez jej okraj. Potrieme rozmiešaným bielkom a na chvíľu vložíme do mrazničky (robíme to, aby cesto pri pečení nenasiaklo šťavou z plnky).

05.jpg

 

Rebarboru nakrájame na zhruba 2 cm dlhé kúsky. Nešúpeme ju, ani nepredvárame.

02.jpg

 

Spolu s nakrájanými jahodami ju nasypeme do misy. V inej nádobe zmiešame cukor, škrob a škoricu, vysypeme na rebarboru s jahodami a premiešame. Robíme to opatrne, aby sme jahody nerozpučili.

03.jpg

 

Formu s cestom vyberieme z mrazničky a náplň do nej vysypeme, zarovnáme a navrch poukladáme plátky masla. Kruh cesta, ktorý sme robili ako prvý, potrieme rozmiešaným žĺtkom a položíme ho na náplň natretou stranou dohora. Dávame pozor, aby prekrýval celú plochu. Ak sme sa rozhodli pre mriežku, narezané pásy cesta ukladáme striedavo zvislo a vodorovne. Vrchné cesto po obvode pozatláčame vidličkou, aby sa spojilo s vonkajším cestom. Prebytočné kusy odrežeme, zvyšok zarovnáme, aby okraj vyzeral pekne (ak je dlhší, môžeme ho napríklad zrolovať a lyžičkou do neho vytlačiť vzor) a tiež ho potrieme žĺtkom.

06.jpg

 

Pečieme 10 minút v rúre vopred vyhriatej na 200C, potom teplotu znížime na 180C a pečieme ešte 40-50 minút.

07.jpg

 

Pred podávaním musí pie úplne vychladnúť, aby vnútro dostatočne stuhlo. Tento typ koláčov má náplň inej konzistencie, ako sme zvyknutí na Slovensku - je veľmi šťavnatá a kúsky ovocia sa od seba ľahko oddeľujú (nemali by sa však úplne rozsypať). Najlepší je na druhý deň po upečení.

08.jpg

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Anton Zajac: Jediná šanca pre Slovensko je nová slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale v oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu Anton Zajac.

PRIMÁR

Lekári sa môžu mýliť. Päť príbehov o zlej diagnóze

Nikto netúži byť medicínskou záhadou. Ale je jednoduché sa ňou stať.

EKONOMIKA

Nové pravidlá zásadne ovplyvnia ľudí. Dlžníkov aj exekútorov

Sociálna poisťovňa môže siahnuť na účet aj bez exekútora.


Už ste čítali?