Čokoládový Pie

Autor: Chlaďovci | 12.7.2013 o 8:40 | Karma článku: 11,20 | Prečítané:  26884x

Čokoládový pie je výborný a zároveň jednoduchý koláč, ktorý urobí radosť kedykoľvek počas celého roka. V zime si ho môžeme dať len tak s kávou. V lete poteší chladený, prípadne aj zmrazený, v kombinácii s čerstvým ovocím. Ak máme chuť na čokoládový dezert, popri brownies je tento pie pre nás najlepšia voľba.

Aby sme sa vyhli nedorozumeniu, pie po anglicky nie je všeobecné označenie koláča, ale konkrétny druh, ktorého názov nemá v slovenčine ekvivalent. Pečie sa v špeciálnej oblej forme, na dne ktorej je cesto, na ňom náplň (konzistencia môže byť v rozmedzí od tuhej až po skoro tekutú) a môže mať aj vrchné cesto.

Priznávam sa, že s formami na pie som sa príliš nespriatelila. Ak je to možné, radšej používam klasickú tortovú, v ktorej spodné cesto vytvarujem aj po bokoch.

V tomto recepte je 1 šálka 240 ml, 1 polievková lyžica 15 ml a 1 čajová lyžička 5 ml.

 

Na prípravu potrebujeme:

Korpus:
200 g pomletých suchých keksov
4 polievkové lyžice cukru
1 polievková lyžica kakaa
200 g roztopeného masla

Náplň:
1 šálka smotany na šľahanie
1 šálka kondenzovaného mlieka
1 šálka mlieka
200 g nalámanej čiernej čokolády
2 pol. lyžice masla
1/4 šálky kukuričného (príp. zemiakového) škrobu
1/2 šálky cukru (ak máte radi menej sladké koláče, môžete množstvo znížiť, prípadne úplne vynechať)
4 vajíčka
1 čaj. lyžička vanilkového extraktu

Na potretie:
1 šálka smotany na šľahanie
1 polievková lyžica kakaa
3 polievkové lyžice práškového cukru

Na posypanie najemno postrúhanú čokoládu (prípadne mandle)

 

Postup:

Najskôr si pripravíme korpus. V mise zmiešame pomleté keksy, cukor a kakao. Po častiach pridávame maslo a dobre premiešame na cesto, ktoré sa trochu mrví, ale po stlačení drží tvar (podľa druhu keksov nám možno bude stačiť menej masla). Vysypeme do formy na pečenie a od stredu smerom k bokom utláčame na rovnomernú vrstvu. Vložíme do rúry vopred vyhriatej na 180 C a pečieme 8 - 10 minút. Necháme vychladnúť.

01.jpg

 

Náplň:
V hrnci dobre rozmiešame smotanu a kondenzované mlieko. Zmes zohrejeme, aby bola horúca (ale nemala by sa variť), odložíme z variča, pridáme maslo, nasypeme čokoládu a premiešavame, kým sa nerozpustí. Necháme trochu vychladnúť.
Škrob rozmiešame v zvyšnej šálke mlieka a vmiešame k roztopenej čokoláde.
Vajíčka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom, pridáme k zmesi, dobre premiešame a vrátime na varič.

02.jpg

 

Miešajúc varíme, kým zmes nezačne bublať. Vznikne hustá pudingová hmota, ktorú vylejeme na cesto a zarovnáme. Jej povrch hneď (ešte za horúca) prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Koláč odložíme na niekoľko hodín do chladničky, prípadne mrazničky (ideálne cez noc).

03.jpg

 

Po stuhnutí fóliu odstránime.

04.jpg

 

Smotanu, kakao a práškový cukor vyšľaháme a natrieme na vrch koláča. Posypeme nastrúhanou čokoládou (prípadne mandľami) a môžeme podávať.

05.jpg

 

Ak sme dali pie zmraziť, porcovanie bude ťažšie. Najlepšie je nechať ho chvíľu postáť pri izbovej teplote a až potom krájať. Ak to nepôjde dobre, nôž si trochu zohrejeme (napr. v horúcej vode, ale nesmieme ho zabudnúť utrieť). Koláč môžeme podávať s čerstvými jahodami, prípadne malinami, poliatymi lyžicou javorového sirupu.

06.jpg

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Anton Zajac: Jediná šanca pre Slovensko je nová slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale v oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu Anton Zajac.

PRIMÁR

Lekári sa môžu mýliť. Päť príbehov o zlej diagnóze

Nikto netúži byť medicínskou záhadou. Ale je jednoduché sa ňou stať.

EKONOMIKA

Nové pravidlá zásadne ovplyvnia ľudí. Dlžníkov aj exekútorov

Sociálna poisťovňa môže siahnuť na účet aj bez exekútora.


Už ste čítali?