Aby sme sa vyhli nedorozumeniu, pie po anglicky nie je všeobecné označenie koláča, ale konkrétny druh, ktorého názov nemá v slovenčine ekvivalent. Pečie sa v špeciálnej oblej forme, na dne ktorej je cesto, na ňom náplň (konzistencia môže byť v rozmedzí od tuhej až po skoro tekutú) a môže mať aj vrchné cesto.
Priznávam sa, že s formami na pie som sa príliš nespriatelila. Ak je to možné, radšej používam klasickú tortovú, v ktorej spodné cesto vytvarujem aj po bokoch.
V tomto recepte je 1 šálka 240 ml, 1 polievková lyžica 15 ml a 1 čajová lyžička 5 ml.
Na prípravu potrebujeme:
Korpus:
200 g pomletých suchých keksov
4 polievkové lyžice cukru
1 polievková lyžica kakaa
200 g roztopeného masla
Náplň:
1 šálka smotany na šľahanie
1 šálka kondenzovaného mlieka
1 šálka mlieka
200 g nalámanej čiernej čokolády
2 pol. lyžice masla
1/4 šálky kukuričného (príp. zemiakového) škrobu
1/2 šálky cukru (ak máte radi menej sladké koláče, môžete množstvo znížiť, prípadne úplne vynechať)
4 vajíčka
1 čaj. lyžička vanilkového extraktu
Na potretie:
1 šálka smotany na šľahanie
1 polievková lyžica kakaa
3 polievkové lyžice práškového cukru
Na posypanie najemno postrúhanú čokoládu (prípadne mandle)
Postup:
Najskôr si pripravíme korpus. V mise zmiešame pomleté keksy, cukor a kakao. Po častiach pridávame maslo a dobre premiešame na cesto, ktoré sa trochu mrví, ale po stlačení drží tvar (podľa druhu keksov nám možno bude stačiť menej masla). Vysypeme do formy na pečenie a od stredu smerom k bokom utláčame na rovnomernú vrstvu. Vložíme do rúry vopred vyhriatej na 180 C a pečieme 8 - 10 minút. Necháme vychladnúť.
Náplň:
V hrnci dobre rozmiešame smotanu a kondenzované mlieko. Zmes zohrejeme, aby bola horúca (ale nemala by sa variť), odložíme z variča, pridáme maslo, nasypeme čokoládu a premiešavame, kým sa nerozpustí. Necháme trochu vychladnúť.
Škrob rozmiešame v zvyšnej šálke mlieka a vmiešame k roztopenej čokoláde.
Vajíčka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom, pridáme k zmesi, dobre premiešame a vrátime na varič.
Miešajúc varíme, kým zmes nezačne bublať. Vznikne hustá pudingová hmota, ktorú vylejeme na cesto a zarovnáme. Jej povrch hneď (ešte za horúca) prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Koláč odložíme na niekoľko hodín do chladničky, prípadne mrazničky (ideálne cez noc).
Po stuhnutí fóliu odstránime.
Smotanu, kakao a práškový cukor vyšľaháme a natrieme na vrch koláča. Posypeme nastrúhanou čokoládou (prípadne mandľami) a môžeme podávať.
Ak sme dali pie zmraziť, porcovanie bude ťažšie. Najlepšie je nechať ho chvíľu postáť pri izbovej teplote a až potom krájať. Ak to nepôjde dobre, nôž si trochu zohrejeme (napr. v horúcej vode, ale nesmieme ho zabudnúť utrieť). Koláč môžeme podávať s čerstvými jahodami, prípadne malinami, poliatymi lyžicou javorového sirupu.