reklama

Čokoládový Pie

Čokoládový pie je výborný a zároveň jednoduchý koláč, ktorý urobí radosť kedykoľvek počas celého roka. V zime si ho môžeme dať len tak s kávou. V lete poteší chladený, prípadne aj zmrazený, v kombinácii s čerstvým ovocím. Ak máme chuť na čokoládový dezert, popri brownies je tento pie pre nás najlepšia voľba.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (114)
Obrázok blogu

Aby sme sa vyhli nedorozumeniu, pie po anglicky nie je všeobecné označenie koláča, ale konkrétny druh, ktorého názov nemá v slovenčine ekvivalent. Pečie sa v špeciálnej oblej forme, na dne ktorej je cesto, na ňom náplň (konzistencia môže byť v rozmedzí od tuhej až po skoro tekutú) a môže mať aj vrchné cesto.

Priznávam sa, že s formami na pie som sa príliš nespriatelila. Ak je to možné, radšej používam klasickú tortovú, v ktorej spodné cesto vytvarujem aj po bokoch.

V tomto recepte je 1 šálka 240 ml, 1 polievková lyžica 15 ml a 1 čajová lyžička 5 ml.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na prípravu potrebujeme:

Korpus:
200 g pomletých suchých keksov
4 polievkové lyžice cukru
1 polievková lyžica kakaa
200 g roztopeného masla

Náplň:
1 šálka smotany na šľahanie
1 šálka kondenzovaného mlieka
1 šálka mlieka
200 g nalámanej čiernej čokolády
2 pol. lyžice masla
1/4 šálky kukuričného (príp. zemiakového) škrobu
1/2 šálky cukru (ak máte radi menej sladké koláče, môžete množstvo znížiť, prípadne úplne vynechať)
4 vajíčka
1 čaj. lyžička vanilkového extraktu

Na potretie:
1 šálka smotany na šľahanie
1 polievková lyžica kakaa
3 polievkové lyžice práškového cukru

Na posypanie najemno postrúhanú čokoládu (prípadne mandle)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Postup:

Najskôr si pripravíme korpus. V mise zmiešame pomleté keksy, cukor a kakao. Po častiach pridávame maslo a dobre premiešame na cesto, ktoré sa trochu mrví, ale po stlačení drží tvar (podľa druhu keksov nám možno bude stačiť menej masla). Vysypeme do formy na pečenie a od stredu smerom k bokom utláčame na rovnomernú vrstvu. Vložíme do rúry vopred vyhriatej na 180 C a pečieme 8 - 10 minút. Necháme vychladnúť.

Obrázok blogu

Náplň:
V hrnci dobre rozmiešame smotanu a kondenzované mlieko. Zmes zohrejeme, aby bola horúca (ale nemala by sa variť), odložíme z variča, pridáme maslo, nasypeme čokoládu a premiešavame, kým sa nerozpustí. Necháme trochu vychladnúť.
Škrob rozmiešame v zvyšnej šálke mlieka a vmiešame k roztopenej čokoláde.
Vajíčka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom, pridáme k zmesi, dobre premiešame a vrátime na varič.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Miešajúc varíme, kým zmes nezačne bublať. Vznikne hustá pudingová hmota, ktorú vylejeme na cesto a zarovnáme. Jej povrch hneď (ešte za horúca) prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Koláč odložíme na niekoľko hodín do chladničky, prípadne mrazničky (ideálne cez noc).

Obrázok blogu

Po stuhnutí fóliu odstránime.

Obrázok blogu

Smotanu, kakao a práškový cukor vyšľaháme a natrieme na vrch koláča. Posypeme nastrúhanou čokoládou (prípadne mandľami) a môžeme podávať.

Obrázok blogu

Ak sme dali pie zmraziť, porcovanie bude ťažšie. Najlepšie je nechať ho chvíľu postáť pri izbovej teplote a až potom krájať. Ak to nepôjde dobre, nôž si trochu zohrejeme (napr. v horúcej vode, ale nesmieme ho zabudnúť utrieť). Koláč môžeme podávať s čerstvými jahodami, prípadne malinami, poliatymi lyžicou javorového sirupu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Chlaďovci

Chlaďovci

Bloger 
  • Počet článkov:  107
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu