Chlaďovci
Sneh s chuťou citróna a vôňou mäty
Leto je najlepší čas na jednoduché nepečené dezerty so sviežou ovocnou chuťou. Vychladené prípadne zmrazené nám nenútene pripomenú zimu. Letnú horúčavu potom znášame ľahšie.
Zoznam autorových rubrík: Kanada - Pod javorovým listom, Jamajka - Reggae a rum, El Salvádor - V tieni vulkánov, Indické čriepky, Chuť ciest, Potulky, Rôzne, Z rodinného albumu, Poe3, Súkromné, Nezaradené
Leto je najlepší čas na jednoduché nepečené dezerty so sviežou ovocnou chuťou. Vychladené prípadne zmrazené nám nenútene pripomenú zimu. Letnú horúčavu potom znášame ľahšie.
Čokoládový pie je výborný a zároveň jednoduchý koláč, ktorý urobí radosť kedykoľvek počas celého roka. V zime si ho môžeme dať len tak s kávou. V lete poteší chladený, prípadne aj zmrazený, v kombinácii s čerstvým ovocím. Ak máme chuť na čokoládový dezert, popri brownies je tento pie pre nás najlepšia voľba.
Rebarboru si obaja pamätáme z detstva. Rástla u starých rodičov v rohu záhrady a mama z nej pekávala koláč. V Marekovej rodine z nej robili aj džús (rozmixovaná surová rebarbora s cukrom). Neskôr sa táto rastlina z nášho života vytratila. Spomenuli sme si na ňu až po príchode do Kanady. V celej Severnej Amerike je totiž veľmi obľúbená. Jej hlavná sezóna trvá od polovice mája do konca júna. V tomto období je jej chuť jemnejšia a telo ju ľahko spracuje. Počas letných mesiacov v rastline začne prevažovať kyselina šťaveľová, ktorá môže spôsobiť zdravotné problémy. Po hlavnej sezóne by sme ju teda mali konzumovať len zriedka a v malom množstve. Aj na Slovensku máme pranostiku, podľa ktorej rebarbora už po Jánovi dobre nechutí.
Špargľu sme po prvý raz ochutnali približne pred desiatimi rokmi v Prahe. Bola to zelená blatistá nevábnosť bez chuti a vône. Tušili sme, že problém bol v nesprávnej príprave, ale nemali sme čas a ani náladu na vlastné experimenty. Neskôr nás cesty zaviedli do krajín, ktoré sú plné iných chutí a špargľovú sezónu nepoznajú. Táto jarná zelenina do našej kuchyne nenápadne vstúpila až počas minuloročnej kanadskej jari. Presťahovali sme sa na vidiek do domu obklopeného farmami. A skúste ignorovať niečo, čo na vás doslova vyskakuje spoza každého rohu. Výhovorky sa nám rýchlo minuli a začali sme ochutnávať. Zatiaľ úspešne.
Patties sú taštičky s rôznymi náplňami (syrovou, zeleninovou, kuracou, či hovädzou) a na Jamajke sú veľmi obľúbené. Mimo ostrova ich nájdete všade tam, kde vznikla akákoľvek (čo i najmenšia) jamajská prisťahovalecká komunita. Za popularitu vďačia dobrej chuti, jednoduchej príprave a širokým možnostiam pri voľbe plnky. Na svoje si tak prídu nielen milovníci mäsa, ale aj vegetariáni, prípadne vegáni z rastafariánskej komunity.
Už ste jedli kozľacinu? My sme ju prvýkrát ochutnali v mestečku Luperon pri cestovaní po Dominikánskej republike, a to až po urputnom prehováraní jedným švédom. Nič lepšie vraj v celom meste nezoženieme. A mal pravdu. Bolo to veľmi jemne dochutené pečené mäso, jedno z najlepších, aké sme kedy jedli. A to tá "reštaurácia" ani nemala murovanú kuchyňu. Ku kozľacine sme sa opäť vrátili až po niekoľkých rokoch. Bolo to na Jamajke, kde sa pripravuje dusená s kari korením a je veľmi obľúbená. Jamajskí športovci si do Londýna na OH 2012 nechali dopraviť vlastného kuchára aj s ingredienciami potrebnými na prípravu jamajských jedál, medzi ktorými nemohlo chýbať ani Curry goat, obľúbené jedlo Usaina Bolta.
Keď sa nám zacnie po Indii, prejaví sa to v kuchyni - varíme pikantné jedlá so zvláštnymi menami a výraznými vôňami. Jedno z najjednoduchších, dhal a chapati (varená šošovica a placky z nekysnutého cesta), si v Indii môžete dať doslova na každom rohu. Chuť je však vždy trochu iná. Každá rodina má totiž vlastnú receptúru z rôznych druhov korenín v rôznych pomeroch. Niekto používa olej, niekto ghee (vypražené maslo), niekto pridá mlieko, niekto jogurt. Aj keď je indická kuchyňa prevažne vegetariánska, nájde sa v nej aj veľa chutných mäsových jedál. Jedným z nich je tandoori murghi - kura naložené v jogurtovej marináde a pečené v peci tandoor. Receptov na jeho prípravu je tiež veľmi veľa.
Po prvý raz sme Key Lime Pie ochutnali náhodou. Po obede v malej reštaurácii v Negrile na Jamajke sme poprosili čašníčku, aby nám doniesla ich najlepší dezert. Na našom stole sa tak ocitol nenápadný koláč voňajúci limetkami. Konzistencia niekde medzi zmrzlinou, pudingom a tvarohom, svieža sladko-kyslá chuť trópov. Bola to láska od prvého sústa.
Z každej krajiny si v spomienkach odnášame okrem iných vecí aj chute. Na Jamajke sme si nových chutí obľúbili veľa. Jerk chicken, oxtail, patties, Appletone, káva Blue Mountains, čerstvé a najmä úplne zrelé tropické ovocie a zelenina. Boli však aj také jedlá, ktoré by sme sami od seba v Karibiku nehľadali. Vďačíme za to výbornej libanonskej reštaurácii a priateľom, ktorí nás do nej zaviedli. Fattoush, hommos, tabouleh, falafel, baba ganoush,... To všetko pripravené libanoncami pre (najmä) libanonskú komunitu. Jamajka a večere v reštaurácii Chez Maria sú už dávno za nami, chuť na baba ganoush zostáva. Tak prečo si ho nepripraviť doma? Je to veľmi jednoduché.