reklama
Miesto pre vašu tvorbu. Staňte sa súčasťou komunity
Chlaďovci

Chlaďovci

Bloger 
  • Počet článkov:  107
  •  | 
  • Páči sa:  1x
reklama

Chuť ciest

Sneh s chuťou citróna a vôňou mäty

Chlaďovci

Sneh s chuťou citróna a vôňou mäty

Leto je najlepší čas na jednoduché nepečené dezerty so sviežou ovocnou chuťou. Vychladené prípadne zmrazené nám nenútene pripomenú zimu. Letnú horúčavu potom znášame ľahšie.

  • 1. aug 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 15 917x
  • 24
Čokoládový Pie

Chlaďovci

Čokoládový Pie

Čokoládový pie je výborný a zároveň jednoduchý koláč, ktorý urobí radosť kedykoľvek počas celého roka. V zime si ho môžeme dať len tak s kávou. V lete poteší chladený, prípadne aj zmrazený, v kombinácii s čerstvým ovocím. Ak máme chuť na čokoládový dezert, popri brownies je tento pie pre nás najlepšia voľba.

  • 12. júl 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 31 750x
  • 114
Rebarborovo-jahodový Pie

Chlaďovci

Rebarborovo-jahodový Pie

Rebarboru si obaja pamätáme z detstva. Rástla u starých rodičov v rohu záhrady a mama z nej pekávala koláč. V Marekovej rodine z nej robili aj džús (rozmixovaná surová rebarbora s cukrom). Neskôr sa táto rastlina z nášho života vytratila. Spomenuli sme si na ňu až po príchode do Kanady. V celej Severnej Amerike je totiž veľmi obľúbená. Jej hlavná sezóna trvá od polovice mája do konca júna. V tomto období je jej chuť jemnejšia a telo ju ľahko spracuje. Počas letných mesiacov v rastline začne prevažovať kyselina šťaveľová, ktorá môže spôsobiť zdravotné problémy. Po hlavnej sezóne by sme ju teda mali konzumovať len zriedka a v malom množstve. Aj na Slovensku máme pranostiku, podľa ktorej rebarbora už po Jánovi dobre nechutí.

  • 29. máj 2013
  • Páči sa: 1x
  • Prečítané: 7 372x
  • 40
Špargľové začiatky

Chlaďovci

Špargľové začiatky

Špargľu sme po prvý raz ochutnali približne pred desiatimi rokmi v Prahe. Bola to zelená blatistá nevábnosť bez chuti a vône. Tušili sme, že problém bol v nesprávnej príprave, ale nemali sme čas a ani náladu na vlastné experimenty. Neskôr nás cesty zaviedli do krajín, ktoré sú plné iných chutí a špargľovú sezónu nepoznajú. Táto jarná zelenina do našej kuchyne nenápadne vstúpila až počas minuloročnej kanadskej jari. Presťahovali sme sa na vidiek do domu obklopeného farmami. A skúste ignorovať niečo, čo na vás doslova vyskakuje spoza každého rohu. Výhovorky sa nám rýchlo minuli a začali sme ochutnávať. Zatiaľ úspešne.

  • 22. máj 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 8 314x
  • 27
Jamajské Patties

Chlaďovci

Jamajské Patties

Patties sú taštičky s rôznymi náplňami (syrovou, zeleninovou, kuracou, či hovädzou) a na Jamajke sú veľmi obľúbené. Mimo ostrova ich nájdete všade tam, kde vznikla akákoľvek (čo i najmenšia) jamajská prisťahovalecká komunita. Za popularitu vďačia dobrej chuti, jednoduchej príprave a širokým možnostiam pri voľbe plnky. Na svoje si tak prídu nielen milovníci mäsa, ale aj vegetariáni, prípadne vegáni z rastafariánskej komunity.

  • 15. máj 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 6 374x
  • 11
reklama
Curry goat

Chlaďovci

Curry goat

Už ste jedli kozľacinu? My sme ju prvýkrát ochutnali v mestečku Luperon pri cestovaní po Dominikánskej republike, a to až po urputnom prehováraní jedným švédom. Nič lepšie vraj v celom meste nezoženieme. A mal pravdu. Bolo to veľmi jemne dochutené pečené mäso, jedno z najlepších, aké sme kedy jedli. A to tá "reštaurácia" ani nemala murovanú kuchyňu. Ku kozľacine sme sa opäť vrátili až po niekoľkých rokoch. Bolo to na Jamajke, kde sa pripravuje dusená s kari korením a je veľmi obľúbená. Jamajskí športovci si do Londýna na OH 2012 nechali dopraviť vlastného kuchára aj s ingredienciami potrebnými na prípravu jamajských jedál, medzi ktorými nemohlo chýbať ani Curry goat, obľúbené jedlo Usaina Bolta.

  • 18. apr 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 511x
  • 13
Brownie

Chlaďovci

Brownie

Brownie je malý nenápadný koláč. Ak ho nepoznáte, ľahko ho v ponuke medzi ostatnými prehliadnete. Čo mu však chýba v ozdobnosti, to vám vynahradí chuťou. Je sladký, hutný, zvonku chrumkavý, vo vnútri vláčny a veľmi, veľmi čokoládový.

  • 11. apr 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 20 520x
  • 37
Tandoori murghi, dhal & chapati

Chlaďovci

Tandoori murghi, dhal & chapati

Keď sa nám zacnie po Indii, prejaví sa to v kuchyni - varíme pikantné jedlá so zvláštnymi menami a výraznými vôňami. Jedno z najjednoduchších, dhal a chapati (varená šošovica a placky z nekysnutého cesta), si v Indii môžete dať doslova na každom rohu. Chuť je však vždy trochu iná. Každá rodina má totiž vlastnú receptúru z rôznych druhov korenín v rôznych pomeroch. Niekto používa olej, niekto ghee (vypražené maslo), niekto pridá mlieko, niekto jogurt. Aj keď je indická kuchyňa prevažne vegetariánska, nájde sa v nej aj veľa chutných mäsových jedál. Jedným z nich je tandoori murghi - kura naložené v jogurtovej marináde a pečené v peci tandoor. Receptov na jeho prípravu je tiež veľmi veľa.

  • 3. apr 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 730x
  • 20
Key Lime Pie

Chlaďovci

Key Lime Pie

Po prvý raz sme Key Lime Pie ochutnali náhodou. Po obede v malej reštaurácii v Negrile na Jamajke sme poprosili čašníčku, aby nám doniesla ich najlepší dezert. Na našom stole sa tak ocitol nenápadný koláč voňajúci limetkami. Konzistencia niekde medzi zmrzlinou, pudingom a tvarohom, svieža sladko-kyslá chuť trópov. Bola to láska od prvého sústa.

  • 7. mar 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 26 129x
  • 22
Baba Ganoush

Chlaďovci

Baba Ganoush

Z každej krajiny si v spomienkach odnášame okrem iných vecí aj chute. Na Jamajke sme si nových chutí obľúbili veľa. Jerk chicken, oxtail, patties, Appletone, káva Blue Mountains, čerstvé a najmä úplne zrelé tropické ovocie a zelenina. Boli však aj také jedlá, ktoré by sme sami od seba v Karibiku nehľadali. Vďačíme za to výbornej libanonskej reštaurácii a priateľom, ktorí nás do nej zaviedli. Fattoush, hommos, tabouleh, falafel, baba ganoush,... To všetko pripravené libanoncami pre (najmä) libanonskú komunitu. Jamajka a večere v reštaurácii Chez Maria sú už dávno za nami, chuť na baba ganoush zostáva. Tak prečo si ho nepripraviť doma? Je to veľmi jednoduché.

  • 1. mar 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 10 992x
  • 25
reklama
SkryťZatvoriť reklamu