Indické jedlá zväčša nie sú veľmi náročné na prípravu, obsahujú však oveľa viac ingrediencií ako tie naše. Kuchári v Indii si situáciu zjednodušujú tým, že majú vopred namiešané zmesy korenín (napr. garam masala), ktorými dochucujú. Pre nás je však zbytočné takúto zmes si pripravovať, ak indické jedlá varíme len občas. Zoznam ingrediencií v recepte je preto trochu dlhší, ale väčšinu z nich (okrem kardamonu, kurkumy a rímskej rasce) používame aj pri varení bežných jedál z našej kuchyne.
Pri príprave tohto jedla postupujeme nasledovne:
- deň vopred naložíme mäso
- v deň varenia najskôr pripravíme cesto na chapati
- uvaríme šošovicu
- dáme piecť mäso
- počas pečenia mäsa robíme placky
Tandoori Murghi
Na marinádu potrebujeme:
4 pol. lyž. bieleho jogurtu
4 pol. lyž. sezamového (prípadne olivového) oleja
2 pol. lyž. citrónovej šťavy
1 čaj. lyž. mletej rímskej rasce
1 čaj. lyž. mletej červenej papriky
1/2 čaj. lyž. mletého čierneho korenia
1/4 čaj. lyž. mletých klinčekov
1/4 čaj. lyž. mletého kardamonu (len vnútorné zrniečka, nie zelená šupka)
1 pol. lyž. mletého koriandru
1 čaj. lyž. soli
5 pretlačených strúčikov cesnaku
2 čaj. lyž. nastrúhaného (nasekaného) čerstvého zázvoru
1/2 nadrobno posekanej pálivej papričky (napr. kajenskej)
1 naporcované kura bez kože (ak je mäso príliš hrubé, urobíme do neho zárezy, aby sa marináda dostala dnu), prípadne 1 kg vykosteného kuracieho mäsa (najlepšie stehná)
Marinádu dobre vymiešame, kúsky kuraťa rozložíme na podložku a z oboch strán ich potrieme zmesou. Preložíme do nádoby, premiešame, zakryjeme a necháme v chladničke marinovať 12 - 48 hodín.
Keďže pec tandoor doma nemáme, mäso môžeme pripraviť na grile, alebo upiecť vo vopred vyhriatej rúre (cca 40-50 minút na 190 stupňov).
Dhal
250 g hnedej alebo zelenej šošovice
1 menšia nadrobno nakrájaná cibuľa
2 čaj. lyž. nastrúhaného zázvoru
1 čaj. lyž. mletej rímskej rasce
1/4 čaj. lyž. mletého kardamonu
1/4 čaj. lyž. mletých klinčekov
1/2 čaj. lyž. kurkumy
2 čaj. lyž. mletého koriandru
2 pretlačené strúčky cesnaku
1 zelená paprika nakrájaná na menšie kúsky
2 pol. lyž. paradajkového pretlaku
1/2 nadrobno posekanej pálivej papričky (napr. kajenskej)
1 čaj. lyž. soli
1,5 dcl dobre rozmiešaného bieleho jogurtu
Šošovicu premyjeme a varíme zhruba 30 min. v menšom množstve vody (nezabúdame, že robíme prívarok, nie polievku). Šošovica nesmie byť tvrdá, radšej nech je trošku rozvarená ako nedovarená.
Medzitým v hrnci na oleji udusíme cibuľu. Pridáme zázvor, rímsku rascu, kardamon, klinčeky, kurkumu, koriander a cesnak, dusíme ešte 2 minúty. Ak je to suché, trošku podlejeme vodou. Pridáme nakrájanú papriku, paradajkový pretlak a pálivú papričku. Dusíme, kým paprika nezmäkne. Pridáme uvarenú šošovicu, premiešame, osolíme a necháme zovrieť. Pridáme jogurt, dobre premiešame a varíme ešte 3 minúty. Ak treba, dosolíme.
Chapati
2 poháre celozrnnej pšeničnej múky
1 pohár hladkej pšeničnej múky
1 pohár vlažnej vody
1 čaj. lyž. soli
1 pol. lyž. bieleho jogurtu
4 pol. lyž. sezamového (príp. olivového) oleja
V mise všetko zmiešame a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu odpočívať.
Z cesta vytvarujeme guličky približne vo veľkosti ping-pongovej loptičky a na pomúčenej podložke ich rozvaľkáme na tenké okrúhle placky. Pečieme ich na suchej rozpálenej panvici, každú stranu nie dlhšie ako 1 minútu. Placky sa počas pečenia pekne nafúknu. Po dopečení ich potrieme roztopeným maslom.
Jedlo nachystáme na stôl, aby si každý mohol dať, koľko mu vyhovuje. Mäso pred jedením jemne pokvapkáme citrónovou šťavou.