Špargľové začiatky

Autor: Chlaďovci | 22.5.2013 o 8:38 | Karma článku: 13,62 | Prečítané:  7694x

Špargľu sme po prvý raz ochutnali približne pred desiatimi rokmi v Prahe. Bola to zelená blatistá nevábnosť bez chuti a vône. Tušili sme, že problém bol v nesprávnej príprave, ale nemali sme čas a ani náladu na vlastné experimenty. Neskôr nás cesty zaviedli do krajín, ktoré sú plné iných chutí a špargľovú sezónu nepoznajú. Táto jarná zelenina do našej kuchyne nenápadne vstúpila až počas minuloročnej kanadskej jari. Presťahovali sme sa na vidiek do domu obklopeného farmami. A skúste ignorovať niečo, čo na vás doslova vyskakuje spoza každého rohu. Výhovorky sa nám rýchlo minuli a začali sme ochutnávať. Zatiaľ úspešne.

V našom okolí je niekoľko fariem, ktoré ponúkajú tzv. pick-your-own (nazbieraj si sám). Znamená to, že prídeme, oberieme si ovocie/zeleninu, ktorá práve dozrieva a pri odchode ju zaplatíme. Cena je o čosi nižšia ako v bežných potravinách, pričom farmárovi prinesie vyšší zisk, ako keby úrodu predal do obchodnej siete.

Nákup na farme prináša niekoľko výhod, z ktorých najväčšia je zaručená čerstvosť ovocia/zeleniny a tiež možnosť obrať len také plody, ktoré sa nám najviac pozdávajú. Pri zbere nám s radosťou pomáhajú aj deti, vďaka čomu vidia a rozumejú, ako sa to-ktoré jedlo zobralo na ich tanieroch. Výlety na farmy patria v našej rodine k najobľúbenejším.

 

01.jpg

Špargľa je prvá plodina, ktorá je v ponuke pick-your-own. Mnohé farmy zároveň ponúkajú sadenice ovocných kríkov a rôzne celoročne dostupné produkty (med, javorový sirup, vlastné pečivo a sladkosti, mrazené ovocie,...).

 

02.jpg

Aj takto môže vyzerať ihrisko pre deti. V neďalekých ohradách si môžeme pozrieť a nakŕmiť ovce, kozy a zajace.

 

03.jpg

Po celej farme sa môžeme pohybovať voľne a zblízka si pozrieť polia, ovocné sady, aj úle s včelami. Všetko kvitne a dozrieva postupne, takže počas celého roka je čo oberať. Po špargli to bude rebarbora, jahody, čerešne, maliny, ríbezle, egreše, černice, čučoriedky, broskyne, slivky, jablká, hrušky, kukurica, tekvice,... A aj veľa druhov rezaných kvetov.

 

04.jpg

Aj počas víkendu sa na farme normálne pracuje, takže je potrebné dávať si pozor a zbytočne sa nepliesť zamestnancom pod nohy, prípadne traktorom pod kolesá.

 

05.jpg

K nášmu kúsku poľa nás navádzajú tabuľky. Zbierame zelenú špargľu, iné odrody na tejto farme nepestujú.

 

06.jpg

Sezóna vrcholí, takže špargle je na poli dostatok. Stonky režeme po jednej, každú 2-3 cm pod zemou.

 

07.jpg

Doma dolnú časť stonky skrátime zhruba o 2 cm, rastliny vložíme do nádoby (vázy) s trochou vody, aby nezvädli a vydržali čerstvé až do prípravy.

 

08.jpg

Keď sme špargľu pripravovali prvýkrát, zvolili sme najrýchlejší a najjednoduchší spôsob, z ktorého sa časom stal aj najobľúbenejší - najmä pre deti. Do vyššieho hrnca dáme variť jemne osolenú vodu. Vyberieme rastliny približne rovnakej hrúbky a dĺžky a odlomíme spodnú drevitú časť (zhruba 2-3 cm, povolí to presne tam, kde treba). Zelenú špargľu nešúpeme, len ju vložíme kvetom dohora do vriacej vody, prikrytú varíme presne 3 minúty, potom horúcu vodu zlejeme a môžeme podávať. Na takéto varenie nie sú potrebné žiadne nezvyčajné hrnce, nástroje, ani ponorné sieťky. Špargľu netreba zväzovať ani špeciálne ukladať. Je to veľmi jednoduché.

 

09.jpg

K uvarenej špargli si robíme rôzne omáčky. Základ zväčša tvorí 1-2 dcl domáceho bieleho smotanového jogurtu, ktorý jemne osolíme a pridáme buď 1-2 pretlačené strúčiky cesnaku, alebo 2 polievkové lyžice nastrúhaného syru s modrou plesňou, prípadne pre deti trošku medu a štipku mletej červenej papriky pre farbu.

 

10.jpg

Vďaka krátkemu vareniu je špargľa chrumkavá a šťavnatá. Je to vynikajúce predjedlo.

 

11.jpg

Ďalší náš obľúbený recept je špargľová polievka. 400 g špargle nakrájame na kúsky, vrchnú časť (kvet) odložíme bokom. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme kúsky špargle (okrem kvetu) a pár minút opekáme. Zalejeme vodou zhruba 3 cm nad úroveň špargle a 20 minút varíme. Odložíme z variča a ponorným mixérom dohladka rozmixujeme. Pridáme 1/2 čajovej lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia, 1 čajovú lyžičku soli a toľko vody, aby nám vyšlo zhruba 1,5 l polievky. Znova uvedieme do varu a pridáme vrchné časti špargle (kvety). Varíme 3 minúty. Pridáme 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, dobre premiešame a ak treba, dosolíme. Môžeme podávať.

Zo špargle sa dá pripraviť veľa chutných jedál. Receptov na rôzne šaláty, slané koláče, polievky a omáčky je veľa, stačí pohľadať. Ak vám táto krehká zelenina zachutí, budete sa z jej krátkej sezóny tešiť rovnako ako my.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

KOMENTÁRE

Plot bol jeho nápad, nie Orbánov. Dnes má dom kúsok od pletiva

Ako sme sa nestretli so starostom Ásotthalomu.


Už ste čítali?