reklama

Čokoládový Pie

Čokoládový pie je výborný a zároveň jednoduchý koláč, ktorý urobí radosť kedykoľvek počas celého roka. V zime si ho môžeme dať len tak s kávou. V lete poteší chladený, prípadne aj zmrazený, v kombinácii s čerstvým ovocím. Ak máme chuť na čokoládový dezert, popri brownies je tento pie pre nás najlepšia voľba.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (114)
Obrázok blogu

Aby sme sa vyhli nedorozumeniu, pie po anglicky nie je všeobecné označenie koláča, ale konkrétny druh, ktorého názov nemá v slovenčine ekvivalent. Pečie sa v špeciálnej oblej forme, na dne ktorej je cesto, na ňom náplň (konzistencia môže byť v rozmedzí od tuhej až po skoro tekutú) a môže mať aj vrchné cesto.

Priznávam sa, že s formami na pie som sa príliš nespriatelila. Ak je to možné, radšej používam klasickú tortovú, v ktorej spodné cesto vytvarujem aj po bokoch.

V tomto recepte je 1 šálka 240 ml, 1 polievková lyžica 15 ml a 1 čajová lyžička 5 ml.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na prípravu potrebujeme:

Korpus:
200 g pomletých suchých keksov
4 polievkové lyžice cukru
1 polievková lyžica kakaa
200 g roztopeného masla

Náplň:
1 šálka smotany na šľahanie
1 šálka kondenzovaného mlieka
1 šálka mlieka
200 g nalámanej čiernej čokolády
2 pol. lyžice masla
1/4 šálky kukuričného (príp. zemiakového) škrobu
1/2 šálky cukru (ak máte radi menej sladké koláče, môžete množstvo znížiť, prípadne úplne vynechať)
4 vajíčka
1 čaj. lyžička vanilkového extraktu

Na potretie:
1 šálka smotany na šľahanie
1 polievková lyžica kakaa
3 polievkové lyžice práškového cukru

Na posypanie najemno postrúhanú čokoládu (prípadne mandle)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Postup:

Najskôr si pripravíme korpus. V mise zmiešame pomleté keksy, cukor a kakao. Po častiach pridávame maslo a dobre premiešame na cesto, ktoré sa trochu mrví, ale po stlačení drží tvar (podľa druhu keksov nám možno bude stačiť menej masla). Vysypeme do formy na pečenie a od stredu smerom k bokom utláčame na rovnomernú vrstvu. Vložíme do rúry vopred vyhriatej na 180 C a pečieme 8 - 10 minút. Necháme vychladnúť.

Obrázok blogu

Náplň:
V hrnci dobre rozmiešame smotanu a kondenzované mlieko. Zmes zohrejeme, aby bola horúca (ale nemala by sa variť), odložíme z variča, pridáme maslo, nasypeme čokoládu a premiešavame, kým sa nerozpustí. Necháme trochu vychladnúť.
Škrob rozmiešame v zvyšnej šálke mlieka a vmiešame k roztopenej čokoláde.
Vajíčka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom, pridáme k zmesi, dobre premiešame a vrátime na varič.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Miešajúc varíme, kým zmes nezačne bublať. Vznikne hustá pudingová hmota, ktorú vylejeme na cesto a zarovnáme. Jej povrch hneď (ešte za horúca) prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Koláč odložíme na niekoľko hodín do chladničky, prípadne mrazničky (ideálne cez noc).

Obrázok blogu

Po stuhnutí fóliu odstránime.

Obrázok blogu

Smotanu, kakao a práškový cukor vyšľaháme a natrieme na vrch koláča. Posypeme nastrúhanou čokoládou (prípadne mandľami) a môžeme podávať.

Obrázok blogu

Ak sme dali pie zmraziť, porcovanie bude ťažšie. Najlepšie je nechať ho chvíľu postáť pri izbovej teplote a až potom krájať. Ak to nepôjde dobre, nôž si trochu zohrejeme (napr. v horúcej vode, ale nesmieme ho zabudnúť utrieť). Koláč môžeme podávať s čerstvými jahodami, prípadne malinami, poliatymi lyžicou javorového sirupu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Chlaďovci

Chlaďovci

Bloger 
  • Počet článkov:  107
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

23 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu